Menu

Фестивала на цветовете Холи 2018

Холи : Фестивала на цветовете 2018

Вярно това не е български празник, но си заслужава да го споменем. Защо ли? Защото Холи, по известен като Фестивала на цветовете празнува именно това – цветовете. А те са в основата на изкуството.

Какво е Холи?
Той има корени в хиндиската митология и празнува триумфа на доброто над злото – символика, свързана с отминаването на зимата.

Историята на фестивала “Холи” произтича от легендата за един женски демон и брат й, който смята, че е владетел на вселената. Неговият син, обаче почитал Вишну, защитникът на вселената и обърнал гръб на демона. Демоничните брат и сестра се замислили да убият слънцето, но не успяли и умряли, след като Вишну защитил сина, който на свой ред станал цар.

Как се празнува Холи?
На фона на ярки цветови разпръсквания свири група музиканти на дхол – традиционен дървен барабан от Южна Азия а наоколо танцуват хора и се заливат с вода и червени, жълти, сини и зелени прахове. Сцената изобразява класическите традиции във връзка с Холи при които семейство и приятели се събират, за да се смеят, танцуват и празнуват.

Всеки цвят също носи смисъл. Червеното символизира любовта и плодородието, жълто е цветът на куркумата, подправка произхождаща от Индия и използвана и като естествено средство за защита, синьо представлява индуският Бог Кришна а зеленото е за ново начало.

Кога е Холи 2018?
Холи е национален празник в Индия например, който обикновено се случва през март на последния ден от пълнолунието на календарния месец на индуския лунисоларен календар. Тази година Холи се пада на 2 март.

Други неща, които трябва да знаете за Холи
Докато самата празник се основава на хиндуистка легенда, хвърлянето на цветни прахове произхожда от съвсем отделна история. Кришна, който има синя кожа, е влюбен в Радха. И понеже Кришна е недоволен от разликата в цвета на кожата, майката на Кришна предлага той да оцвети Радха с боя, което води до цветното празнуване.

В някои райони празненствата продължават повече от един ден. В района на Брая в Индия Холи се наблюдава до 16 дни.

Информация: Time.

Снимки: StandardYahooFestivalnFeastStemjarUmplIndiaLingbeEventMaximaYouMob9gag и HappayHoli.

Аз съм един от съоснователите на този сайт. Занимавам се с писане на разкази и статии. Моите теми са архитектура, изкуство, литература, мода и много други. В един момент в живота си реших да пиша и от тогава не съм спрял.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.