Menu

Картини на Рафлезия Арнолди

Растението Рафлезия Арнолди в изкуството

Днес се навършват 25 години от опазването на растението Рафлезия Арнолди, което има най-големият единичен цвят в света. Освен това, то е паразитно и хищно растение разпространено най-вече дъждовните екваториални гори намиращи се в индонезийските острови Суматра и Борнео. Това чудо на природата разполага със силно развита коренова система пълна с образувания, които му позволяват да пробива лианите и да се храни от соковете им. Миризмата му е неприятна за големите бозайници, но привлича като магнит насекомите, които попадат в средата му и биват смилани от стомашните му сокове. То неслучайно попада в моето полезрение именно заради своят цвят-ярко или тъмночервен с много светли отенъци разположени симетрично. Уникалните факти за това прекрасно, но и страшно растение е че достига до 10-15 килограма цветът му над метър а живее само 7-10 дни. Английският изследовател сър Томас Рафълс е този, който за пръв път през 1818г. класифицира тези растения, които са два вида:R. a. var. arnoldii и R. a. var. atjehensis и именно първото преди 25 години влезе в защитените видове.

В изкуството на растението Рафлезия се гледа предимно от фантастична или фентъзи гледна точка и дори се свързва често с покемоните, което не е толкова учудващо. Разбира се ще откриете и обикновени натюрморти с нея, които изобщо не са толкова обикновени.

Ето и няколко картини в които то е центърът:

Снимки и информация: WikipediaWinsoy DeviantArtJancjw DeviantArtGdbee DeviantArtTanyaShatseva DeviantArtXantheunwinArt DeviantArtXvortexbladex DeviantArtPepperoonie DeviantArtThedragonofdoom DeviantArtOskar A DeviantArtGuagapunyaimel DeviantArtZweezwyy DeviantArtAstra888leddher DeviantArtZaquard DeviantArt и Tlimsack DeviantArt.

Аз съм един от съоснователите на този сайт. Занимавам се с писане на разкази и статии. Моите теми са архитектура, изкуство, литература, мода и много други. В един момент в живота си реших да пиша и от тогава не съм спрял.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.