Menu

NASIMO – От бунта на Духа до пътя към Бога

Oдухотворен български графити артист рисува по      стените у нас и по света

                         Беинса Дуна (Beinsa Duna)

Станислав Трифонов. Разбира се, че името ви е познато. Не! Не става дума за шоумена, а за едно момче от Търговище, свързало съдбата си с графитите и тяхното духовно извисяване. Насте и Насимо са прякорите, с които е известен още от малък. Роденият през 1979 г. уличен артист се прехласва по графитите в юношеските си години и така се принуждава да се откаже от другата си голяма страст скейтборда. През 1995 г. започва да оцветява стени заедно със свои приятели, които формират групата LBS (Los Bastardos Crew) – една от първите и изключително активни графити банди на Балканите.

                     Иисус Христос (Jesus Christ)

Животът на Насимо е пъстър и противоречив. В началото, разбира се, както и вие можете да се досетите, неговата работа с графити е в нелегалност. Те имат повече бунтарски характер. Правят се по късни доби през нощта, за да не бъде хванат. Правил е графити дори и по вагони. Според самия него това му помогнало да прави нещата бързо и в мащаб. Били засегнати и спортни съоръжения като тенис кортовете – там Насимо рисувал момичето, което харесвал, гонено от динозавър . Сигурно се питате дали всичко това му се е разминавало. Не! Бунтовният Насимо е прекарвал известно време в полицейските управления. Интересното обаче е, че дори служителите на реда не са устоявали на неговото изкуство и са му обещавали да го пускат срещу изрисуването на балкон например.

                           Леонардолиза (Leonardoliza)

И така 12 години! Насимо завършва изящни изкуства във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Известно време живее и в София. Луди купони, гаджета, пушене и пиене съпътстват вече увеличилата му се популярност. По негови думи егото му пораснало.

 

                                             Дай любовта си (Give your love)

Сигурен в своя успех Насимо заминава за Канада през 2009 г., където списанието, написало статия за него, му организира изложба. Успех обаче няма. Българинът не успява да продаде нищо. Самичък в чужда страна, незнаещ английски, Насимо успява да намери път от тъмата към светлината чрез творчеството на Петър Дънов. Той попада на негова книга и така започва да преобразява живота си. Оттам насетне нещата започват да му се получават. Един от най-известните татуисти в Канада Джон ван Хуленар – Холандеца е впечатлен от него и желае да изрисува студиото му. Приятелите на легендарния татуист се запознават с Насимо и се прехласват пред  творчеството му.

                          Духовно съзнание (Spiritual Consciousness)

Уличният артист от Търговище се завръща в България, като започва да се интересува от идеите на Дънов и източната философия все по-интензивно. Спира да пие, пуши и да яде месо. Заминава за Индия, където дори завършва ведическа школа. Рисува стени и във Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Белгия, Португалия, Полша, Чехия, Румъния, Сърбия, Гърция, Косово, Турция, Индия и Китай. Графитите му придобиват стил, смесен между класическото изящно изкуство и стрийт арт. Насимо продължава да разкрасява стените на блоковете в България. Повече от неговото творчество може да видите на  Nasimo.

Други източници:

360mag

BTV

Здравейте! Казвам се Никола Пашов и съм роден в Благоевград.  Интересите ми винаги са били свързани с историята, литературата и киното. В областта на литературата любимият ми жанр е фантастиката. Като студент започнах да чета комикси (предимно за Батман). Обичам да пиша от детските си години - пробвал съм с разкази, есета и поезия. Искрено вярвам, че всеки човек е роден творец, а въображението е най-висшата благодат.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.