Menu

Розов цвят – женственост и романтика

Розов цвят – копнеж от женственост и любов

Розовият цвят се получава при смесването на червен и бял цвят. Той има различни нюанси – пепел от рози, прасковено розово, цикламено розово, ябълково розово, розово-лилаво. Цветът олицетворява женското и романтично начало на любовна връзка между мъж и жена. Той символизира интимност, влюбчивост и разсъдливост. Успокоява физическата страст на червеното и я преобразява в нежна любовна енергия, която балансира човешката душа.

От психологична гледна точка розовият цвят носи надежда. Той действа успокояващо и балансирано, изпълва душата с топли чувства и усещането, че всичко ще бъде наред. Привада романтична нотка в декорациите и украсите, които хорато използват. Цветът се използва за декорация на сватбени интериори, за вечерни рокли и сватбени тоалети. Малките бебета от женски пол също се обличата в розово. В картини този цвят придава приятен и свеж аромат, като събужда човектите сетива и ги отваря за романтичната нотка в техния живот.

В съчетание с жълт цвят, розовото омекотява негова яркост и го допълва с приятна енергия. Напомня за началото на лятото, за красивите цветя в розово и жълто и за свежите настроения, които този сезон внася в живота на хората. В комбинация с зелен цват, разкрива невероятни природни картини от планината, поляните и парковете наоколо. Придава приятен завъшек на тази природна картина. Ароматът на розовото се носи навсякъде, късето има вкусни пресни розови ябълки, чудесни праскови в цвят прасковенорозово и розов захарен памук.

Едно от най-красивите животни в цвят розово е фламингото. Това е птица, която се среща в южна Испания и южна Франция. Тази птица живее край солени езера и морски лагуни. Има прекрасна дълга шия и очарователен извит клюн. Прекрасно създание на природата, което често вдъхновява художниците за нови картини. Друго животно в цвят розово е прасето, което е домашно животно и се отглежда в селските ферми. Розовия цвят изпълва светът на около с жизненост, енергия и свеж тонус. Помага на останалите цветове от гамата да омекотят своета яркост и им придава чувственост и нежност. В съчетание със син цвят ни пренася в прекрасни и чудати морски страни, които допълват летният свеж пейзаж, който природата е сътворила.

Цветът на розите е уникален. Той се използва за приготвянето на козметика и за дестилацията на розова вода. Това е българска казметика, която се произвежда в България.  В средна стара планина има една местност наречена розовата долина и там хората събират цвят от рози. В градовете Карлово, Калофер и Казанлък има празник на розата всяка година. Хората празнуват настъпването на пролетта и ранното лято, като благодарят на природата за този чуден дар. Българската козметика се цени високо в цял свят. Парфюмите от роза са едни от най-търсените, както и кремовете от роза. А от дестилацията на розов цвят се получава розова вода, която е подходяща за тонизиране и почистване на кожата на лицето. Розовото има много важни и значими приложения в нашия живот. Без него светът би бил пуст и немислим.  Прекрасната негова мекота помага на човек да се отпусне и да преоткрие нежното вътре в себе си.

 

Розовото се среща в гримовете, червилата, гланцовете за устни и лаковете за подръжка на маникюр. Розовто съчетава спокойствието на белия цвят и страстната енергия на червения цвят, и така изпъква негова финна и елегантна нежност. В картини този прексен цвят се използва заедно с всички свои производни нюанси за да се подчертае човекшкото тяло с неговите форми и извивки. Носете розово и ще излъчвате финес, нежност и женственост. Прекрасният нюанс пепел от рози придава хармония, свобода и нежен аромат на романтика. Животът има различни нюнаси и настроения, а когато човек излъчва нежност и финес той носи в душата си розов цвят.

Снимки: CrimsonprincessfairytalesPostersBgfermerSpotlightUpr, Bnr

Казвам се Елица Пелева и съм художник. За мен изкуството е начин на живот. Завършила съм специалност сценография-декори и костюми в НБУ-бакалавър. Развивам се в областта на живописта, завършила съм магистър-живопис при професор Николай Майсторов в НБУ.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.