Menu

Значение на цветовете: Червеният цвят

Червеният цвят и неговото значение

Цветът оказва огромно влияние върху нашите емоции, възприятия и дори духовното ни и физическо благополучие. Когато избирате цветове за вашият тренд например, цветът, който ще представя, вашата фирма, които ще носи вашето послание, избирате ли правилните цветове? Разбирането на значението зад цвета е много важно. Когато разберете значението и мощта, които стоят зад избора на цвят, можете да го използвате това да ви помогне да предадете по-добре вашето послание и да се свържете с клиентите и почитателите си.

Точно затова започвам серията Значението на цветовете, в която се описват значенията, свързани с цветовете като започвам с червеното.

Червеният цвят на кръвта и огъня се свързва със думи като любов, страст, желание, топлина, копнеж, похот, сексуалност, чувствителност, романтика, радост, сила, лидерство, смелост, злоба, гняв, стрес, действие, вибрация, излъчване и решителност.

Червеното носи послание на твърдост, смелост, решителност, енергичност, сила, ентусиазъм, импулс, вълнение, агресия, физическа енергия, похот, страст и желание. Той символизира действие, увереност и смелост. Червеният цвят е свързан с най-примитивните физически, емоционални и финансови нужди свързани с оцеляването и самосъхранението.

Червеният цвят е интензивен цвят, който е изпълнен с емоции, вариращи от страстна, интензивна любов към гняв и насилие и представляващи както Купидон, така и самият дявол. Това е горещ, силен, стимулиращ цвят, който представлява вълнение и енергия. Проучванията показват, че червеният цвят може да създаде физически ефекти като повишено кръвно налягане, повишено либидо, увеличаването на дишането, повишен метаболизъм, повишен ентусиазъм, по-високи нива на енергия и повишена увереност.

Червеният цвят е много видим цвят, който е в състояние бързо да привлече вниманието към себе си и да накара хората да вземат бързи решения, което е една от причините, поради които противопожарните камиони и коли обикновено са боядисани в червено. Мигащите червени светлини означават опасност или авария, а знаците за спиране и спиращите светлини използват червения цвят, за да предупреждават шофьорите за опасностите, които носи пресечната точка.

Червеното представлява сила и смелост. Червеният цвят е в основата на традиционната червена вратовръзка или червен костюм в бизнеса, както и червения килим за известните личности и VIP персоните. Асоциацията на червено с кураж и смелост го прави цвят, който често се използва в националните знамена, щитове, гербове и медалите за постижения.

Твърде много червено причинява загуба на гняв, възбуда, гняв и арогантност, взискателни и потискащи поведения. Твърде малкото червено причинява летаргични, предпазливи, крясъци и манипулативни чувства. За да излезете извън контрол, емоциите под контрол добавете зелено, обратното на червеното. За да се отървете от изтощение, добавете още червено.

В различните култури червеното има различни значения. В някои култури червеното представя чистота, радост и празник и е традиционен цвят, носен от булки. В Китай червеното се използва за добър късмет и представлява щастие и просперитет. В Южна Африка червеният е цветът на траура, а в Русия червеното е свързано с комунизма, защото тогава се използва червеният флаг, когато царят е свален от власт. В Съединените щати, червеното, когато се комбинира с бяло и синьо, представляват патриотизмът и гордостта на страната. В България червеното се намира на флага и представлява кръвта пролята на свободата и.

Смята се, че червените скъпоценни камъни увеличават ентусиазма и интереса, повишават енергията, създават увереност и предлагат защита от страхове и тревоги.

Други значения, свързани с червения цвят:

1. Когато зелено и червено се комбинират, те традиционно представляват Коледа и радостния празничен сезон. Той се среща и в тази комбинация и в Българското знаме разбира се, но с белият цвят в добавка.
2. Червеното често се свързва с четиридесетата годишнина от сватбата, тъй като червеният рубин е традиционният подарък за нея. Разбира се една картина в нюанси на червеното върши същата работа.
3. Плевнята и големите сгради, традиционно се боядисват в червено, защото червената боя е най-евтината боя за покупка и най-лесната за производство.
4. Червената роза без тръни е символ на страст, любов и романтика, докато една червена роза с тръни обикновено илюстрира борбата и предизвикателствата, свързани с борбата за любовта, което означава, че тя може да бъде едновременно вълнуваща, изпълваща ни с енергия и деликатна, както и болезнена и жестока.
5. Словосъчетанието „на червено“ означава загуба на пари или липса на пари, смята се още, че идва от чувствата на стрес, тревожност и физически симптоми предизвикани от повишено кръвно налягане и гняв или усещане за опасност.
6. Терминът „червена херинга“ се използва, когато се посочва нещо, което е измамно, нечестно или отвличащо вниманието от истината.
7. Фразата „да боядисаш града в червено“ е свързана с празненства, партита, забавление и вълнение.
8. Изразът „виждайки в червено“ се смята, че основата си идва от физическите характеристики на гнева, включително зачервяване на бузите, физическо натоварване и повишено кръвно налягане.
9. Терминът „червено око“ се свързва както с пътуване с нощен полет, и поява на червено в бялата част на очите на пасажерите, а също така когато светкавицата оцвети очите в червено при фотография.

10. Изразът „посрещане с червен килим“ се отнася до това, че карате някой да се чувства специален като го глезите, сякаш е VIP персона или високопоставен човек.
11. Фразата „червен флаг“ често се използва във връзка с предупреждение за опасност, особено на плажната ивица, проблеми, борба и война.
Ето и допълнителни думи, които представят различни нюанси и стойности на червения цвят: Алено, пурпурно, цинобър, кармин, което е червено-лилаво, кестеняво, бургундско, рубинено, розово, брош, което е кафяво-червено, ружа, тухла, кърваво червено, пожарникарско червено, ръждиво, вермилион, което е комбинация от цинобър и пурпур, венецианско червено, пламък, индийско червено, доматено червено.

Информация: BournCreative.

Аз съм един от съоснователите на този сайт. Занимавам се с писане на разкази и статии. Моите теми са архитектура, изкуство, литература, мода и много други. В един момент в живота си реших да пиша и от тогава не съм спрял.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.