Menu

Днес се роди певицата Тереза Тен

65 години от раждането на Тереза Тен


Това е тайванската поп-певица родена през 1953-та година на 29-ти януари и е известна най-вече с любовните си песни. Днес се навършват 65 години от раждането и. Това е причината Google да отбележи този ден. Истинското име на певицата е Дън Лидзюн. Тереза е известна с прозвището “Певицата на Азия”, защото освен в Тайван и Китай тя е известна още и в Япония, Сингапур, Тайланд, Малайзия, Северна Корея и в по-малка степен в други азиатски държави. Още от малка Дън участва във много фолклорни фестивали, речи и дори състезания по изразително четене като постепенно обаче развива и своя силен интерес към любимото и занимание – пеенето.

На 11 години талантливата девойка участва в специално състезание по така нареченото хуанмейско оперно пеене и печели. На следващата година тя отново се състезава, но в по престижно състезание организирано от компания за грамофонни плочи, което се случва на известният филмов фестивал „Златен кон“. През 1967 г. решава да приключи с образованието си и да следва своята мечта а именно – да преуспее като певица. За по-малко от година Лидзюн става много търсена певица, която е канена да пее по нощни клубове, караокета, дискотеки и ресторанти. Тогава тя сключва първият си договор като певица със звукозаписната компания „Yeu Jow Record“ като издава и първата си грамофонна плоча „Dèng Lìjūn zhī gē dì yī jí – Fèngyáng huāgǔ“.

От 1969-та започва и свое вариететно предаване. Дори се снима и в първият заснет тайвански сериал – „Jīng jīng“, чиято песен естествено изпълнява тя. В последствие се снима и в собствен пълнометражен филм – „Благодаря ви, господин управител“. През 1971-ва година заснемат биографичен филм за нея с нейното участие.

Интересно е да се отбележи нейното влияние в Япония, защото дори след смъртта и песните и продължават все още да са много популярни. Причината е песента, която изпълнява – kayōkyoku, свързваща Япония с азиатските си съседи. Уникалният и глас и сценично поведение не са единственото нещо, която печели славата на Тереза. Те е определена като една от “петте най-големи азиатски диви” и това не е случайно. Тя умее да пее своите песни на няколко азиатски езика а това и носи много почитатели. В това число са китайските диалекти, японския език, както и индонезийски, английски и френски език.

Проблемите между Китай и Тайван през 80-те бележат и нейният живот. Музиката и я прави една от най-обичаните изпълнители в нейната родина, но тя не прави нито един концерт в Китай.

Ето и някои от известните и парчета: „Сладко като мед“, „Луната олицетворява сърцето ми“, „Изкупление“, „Сбогом, любов моя“, „Остави тялото си в потока на времето“, „Любовник“, „Предчувствие за раздяла“ и много др.

За съжаление великата тайванска певица почива едва на 40-години на 9-ти май в Токио, Япония поради затруднения с дишането. Специално за вас избрахме няколко картини изобразяващи нея:

Информация: OnartoVera Sayuri DeviantArtYuanChoSaan DeviantArtHiliuYun DeviantArtCommonsWikiMediaYuen Ji DeviantArtListal и StraitsTimes.

 

 

Аз съм един от съоснователите на този сайт. Занимавам се с писане на разкази и статии. Моите теми са архитектура, изкуство, литература, мода и много други. В един момент в живота си реших да пиша и от тогава не съм спрял.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.