Menu

Земетръсна лампа

Лампата реагира на земетресения в реално време

Със своя красив дизайн, „земетръсната лампа“ всъщност прикрива истинската си природа, защото тя реагира, в реално време, на земетресения от цял ​​свят със светлинни импулси и тревожно трептене. Осветителното тяло, което всъщност е арт инсталация, незабавно променя поведението на наблюдателя, което се колебае между тревожност и очарование. Тя ни кани да размишляваме върху реалните опасности и красотата на нашата жива планета, която е постоянно в движение.

Вдъхновението за това творение идва от голямото земетресение в Токио, Япония през 2011 г. Логично е защото френският художник и дизайнер наречен parse/error  [анализ/грешка] живее в същият град по време на това трагично събитие. Лампата действа като жива връзка между нас и земята. Тя установява осезаемо взаимодействие и дава визия на нашия страх пред завладяващата силата на природата правейки я прекрасна.

Свързана с данните от IRIS (Обединени изследователски институти по сеизмология), лампата възпроизвежда земетресения от цял свят със закъснение само от няколко минути. Това произведение на изкуството е сплескана планисфера, представляваща оста на дължините на земното кълбо.

Светлинните и звукови импулси се променят в зависимост от местоположението и величината на земетресението, променяйки цвета и продължителността на пулсациите и силата на звука. Свързана със субуфер, земетръсната лампа създава впечатляващ тътен, който още повече напомня на зрителя тревожното усещане за земетресение.

Информация и снимки: Parse/Error Ufunk и DesignBoom,

Аз съм един от съоснователите на този сайт. Занимавам се с писане на разкази и статии. Моите теми са архитектура, изкуство, литература, мода и много други. В един момент в живота си реших да пиша и от тогава не съм спрял.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.