Menu

Лица

„…всеки път „моето аз“, в което се оказва, че няма никаква моевост, нито аз …“

Антоанета Колева, Бродиране на времена, към книга на Морис Бланшо

 

Ваня Тодорова

 

В историята сякаш винаги вървят два разказа. Историята е множественост… Странно е въвличането на Времето. Без Времето е невъзможно да съществуват истории, както и нещата, които ни отдалечават…

В шедьовъра „Професия репортер“ (1979) на Микеланджело Антониони, в края на филма, в знаменитата почти 7-минутна сцена виждаме Джак Никълсън лежи сам в хотелска стая, камерата бавно, хипнотизиращо се приплъзва през прозореца, през площада, след което ни връща кръгово отново в хотелската стая и разбираме, че героят на Джак Никълсън е мъртъв. Докато сме гледали кадрите с площада – кола, която спира, дете хвърля камъни, тичащата Мария Шнайдер, почти като картина на Джорджо де Кирико, “Мистерия и меланхолия на една улица” (1914) – се е случило най-важното, пропуснали сме най-важното.

Човек пропуска често най-важното покрай себе си. Във волята си да бъде друг. Да бъде другаде. Което е в границите на собственото му съзнание, подсъзнание. Защото смята, че ще има най-после собствената си съдба.

Морис Бланшо в „Погледът на Орфей“ казва, когато Орфей слиза при Евридика, тя за него е границата, желанието. Тя е моментът, в който същността се приближава към друга същност (пак неговата). Тя е очертание, „реалност“. И в цялото си желание унищожава това, до което толкова се отдалечава приближавайки се – себе си.

Невъзможно е да приемем истината за себе си. Когато човек почувства образа й, веднага създава друго „Аз“. Пожелаваме модела на идентичност, който сме създали. Човекът си измисля хиляди маски, лица, създава свои представи, нов облик.

Може би затова е изкуството, за да поставя човека отвън. То обезобразява (в смисъла на без образ).

 

Текстът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“ за 2020 година.

 

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.