Menu

Ревю: „Дарвиния“ от Робърт Чарлз Уилсън

                                            Един различен XX век

 

Какво би било, ако…- въпрос, койтo историците по презумпция избягват да си задават, а фантастите имат пълната свобода не само да отговорят, ала и да го покажат нагледно. Така се заражда цяла подсекция към жанра, популярна още като алтернативна фантастика. Романът „Дарвиния“ на Робърт Чарлз Уилсън е именно с подобни характеристики, а динамиката на сюжета е впечатляваща.

Ще бъда честен. Купих книгата още докато бях студент от спирката на 280. Нямах никакви очаквания, просто исках да си взема ново четиво. Заглавието ми се стори достатъчно любопитно, а очакванията ми бяха за история, която да ме разсее за известно време. Е, определено успя трайно да впечатли съзнанието ми.  Уилсън създава картина на един странен и противоречив XX век, чиято приказност буди възхита и страхопочитание. През 1912 г. събитие с апокалиптични мащаби, наречено Чудото, променя завинаги пътя на човешката цивилизация. На мястото на Европа се появява Дарвиния – място пълно с причудливи създания, диви гори и…нови и нови загадки.

Фабулата е изградена около личността на Гилфорд Лоу – герой, чиято съдба е изцяло белязана от Чудото,  и който ще бъде принуден да направи жертви по пътя към новородения свят. Тайни за бъдещето на света се крият нейде из дебрите на Дарвиния. Тайни, които ще покажат  по-странни места, тайни, които водят до повече въпроси и по- малко отговори.

Всеки, който обича мащабни фантастични сюжети и приключения, ще бъде задоволен от експресивността и от наситеността на събития и герои. Наличен е и сблъсъкът между две реалности, а разпънат между тях ще бъде отново Лоу. Главният герой е обрисуван като представително лице на цялото човечество – роден в края на XIX-ти в., от неговия живот и действия ще зависи съдбата на света.

Пътят към Дарвиния е открит и ако обичате адреналин, бъкащ от книжните страници, то Робърт Чарлз Уилсън ви го поднася на тепсия. Възползвайте се!

 

chitanka

 

 

Здравейте! Казвам се Никола Пашов и съм роден в Благоевград.  Интересите ми винаги са били свързани с историята, литературата и киното. В областта на литературата любимият ми жанр е фантастиката. Като студент започнах да чета комикси (предимно за Батман). Обичам да пиша от детските си години - пробвал съм с разкази, есета и поезия. Искрено вярвам, че всеки човек е роден творец, а въображението е най-висшата благодат.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.