Menu

Годишнина от рождението на Алън Пейтън

115-тата година от рождението на писателя Алън Пейтън

Портрет на писателя Алън Петън в книгата му “Инструментът на мира”

Признавам си именно Google ме подсети да напиша тази статия, но това не значи, че значението и е по-малко. Алън Пейтън е южноафрикански писател борец срещу апартейда. Той е известен с научните си постижения, но не в областта на физиката, която завършва в университета в Натал и преподава известно време след това. Той решава, че учителската професия не му носи удоволетворение и през 1935-та година става директор на интернат за невръстни млади хора с опит в престъпленията. Именно през този свой период от живота той написва ценни научни трудове и статии свързани с либерална реформа, която включва открити общежития, работни места извън интерната и дори домашни посещения.

Писателят е един от създателите на Либералната партия в ЮАР и тук той се изявява като яростен противник на апартейда. Причината за това е лесно обяснима. Семейството му са консервативни християни и именно техните възпитателни методи го правят упорит противник на всяка форма на авторитаризъм и прилагане на наказания, които са физически унизителни. Баща му често го е наранявал физически и го е оставял да вечеря само с едно малко парче сиренце. Но въпреки всичко той остава човек, който е етикет за хуманист. Също така писателят е бил добър атлет и забавен събеседник.

Постерът на филма.

Първият му роман е издаден пред 1948-ма година и се нарича: “Плачът, на любимата ми страна” – “Cry, the Beloved Country”. Книгата е преиздадена няколко пъти и продажбата и надминава 15 милиона копия, като също така е филмирана. Филмът излиза през 1995-та година с участието на актьори като Джеймс Ърл Джоунс, Чарлс Дътън и Ричард Харис и Чарлз Дътън. За съжаление на български е преведен само романът му “О, та страната ви е красива” – “Ah, but your land is beautiful” заедно с роман на Питър Ейбрахамс.

Днес ще ви запознаем с кориците на едно от най-издаваните издания на писателя и разбира се плаката на филма към него.

Информация: DigitalAlchetronAbeBooksLiveCustomWritingTeresaFriedlanderPeterWebsterRenewGalleryLitHumanItiestuition, Amazon и TripSavvy.

Плакат на филма.

Аз съм един от съоснователите на този сайт. Занимавам се с писане на разкази и статии. Моите теми са архитектура, изкуство, литература, мода и много други. В един момент в живота си реших да пиша и от тогава не съм спрял.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.