Menu

Арлекино на Джорджо Стрелер онлайн

фотография “Арлекино, слуга на двама господари”, 1973, с участието на легендарния актьор Феручо Солери

от Ваня Тодорова

Излъчване: 26.03/19:00 ч.— 29.03/19:00 ч.

На 26 март в 19:00 часа чрез свободен достъп на сайта на фондация „Хомо Луденс“ ще се излъчи със запис прочутата постановка на Джорджо Стрелер “Арлекино, слуга на двама господари”, по пиесата на Карло Голдони на сцената на „Пиколо Театро“ в Милано. Поставена за първи път през 1947 г., която се играе и до днес.

Тази година се обелязват сто години от рождението на Джорджо Стрелер, един от най-влиятелните италиански режисьори на 20-ти век. В традициите на commedia dell’arte или актьорски театър на импровизацията, се представят типични персонажи от обществото. Арлекино, хитър слуга на двама господари, попада в различни комедийни ситуации.

Джорджо Стрелер в своите мемоари описва срещата си, приятелството си с Бертолт Брехт.

 

Излъчване: 30.04/19:00 ч. — 03.05/19:00 ч.

Предстои да видим спектакъла “Майка Кураж и нейните деца” от Бертолт Брехт, поставена през 1954 г. на сцената в „Берлинер ансамбъл“, където е и заснета. В ролята на Майка Кураж е голямата актриса Хелене Вайгел.

Целта на „ефекта на отчуждаване“, похват на театъра на Брехт, е да внесе критично мислене в зрителя. Нека си припомним неконвенционалния филм на Ларс фон Триер „Догвил“, който успешно реализира в киното Брехтовия метод.

Пиесата „Майка Кураж“ е представителна за драматургията на епическия театър. Разглежда теми като войната, личните избори на човек, без да провокира съчувствие към героите.

„Дигитален архив: театър XX/ XXI“ век е проект на фондация “Хомо Луденс”, чиято амбициозна цел е да представи спектакли на емблематични фигури в сценичните изкуства през отминаващия век.

Програмата на проекта включва шест заглавия с режисьори като Йежи Гротовски, Робърт Уилсън в различни месеци в периода между 30 април и 3 май. Излъчванията ще са през уикендите със свободен достъп на сайта за територията на страната за 72 часа. Всички спектакли са със субтитри на български език и с допълнителни материали за представяните творци.

 

Проектът на фондация “Хомо Луденс” се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 

Текстът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“ за 2020 година.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.