Menu

Списание Икономия и домакинство от 30-те години

от Ваня Тодорова

Колкото по-назад във времето гледаме, толкова повече израза на Л. П. Хартли „миналото е чужда страна“ прераснал в книга на Дейвид  Лоуентал със същото заглавие, потвърждава, „че там правят нещата различно“.

Неотдавна миналото лято, на отворени прозорци към вътрешен зелен двор, с ронливи списания от 30-те години между пръстите ми  – крехкостта на живота и чаша бяло вино (колко опростено пространство е щастието…), разговарях с любим събеседник за жените от 30-те години, за историята…а някъде навън, започвайки оттук е града, руините на други градове, с руините на мисълта и историята…

Ние сме заобиколени от история. И единствения възможен начин да я използваме е като я разказваме. Историческия разказ не е един, не са и разкази, а фрагменти, „липсва протяжността на времето“, така ще каже моят събеседник.

Списание „Икономия и домакинство“ издавано у нас през  30-те години е своеобразен увлекателен пътеводител за мода, за добрите маниери, култура. Разказва на съвременната жена, на мен, за града, обществото, модата и начина на живот през 30-те години на XX в., а на жената от онази, другата епоха за модерното мислене. Изобщо няма да бъде преувеличено ако кажа, че има някаква съблазнителна естественост и суета в удоволствието да се разглежда списание за жени без значение времето и епохата.

В изкуството на каменна епоха, праисторическите фигурки, пластики, познати като „Венера“, които в нашето съвремие разглеждаме не само като археологически артефакти от тази епоха, но и като изкуство, тези малки каменни извити, безлики фигурки на голи жени, заради които Джоузеф Кембъл ще каже, че във всички истории на женското начало в митологията, жената символизира самата природа. До епохата на палеолита хората са я разпознавали като “дарител на живота”. Оказва се, че именно жената е първият предмет на поклонение в древния свят. Съвсем естествено възниква връзката между вдъхновяващите жени и списанията и необходимостта им във въображаемите женски светове, романтичните нагласи и винаги търсещи ролеви модели, които са навсякъде, “външното, което става вътрешно” по думите на моя събеседник.

Списание „Икономия и домакинство“ е образец за времето си. „Истинска митологична съкровищница“ (по определението на Р. Барт за сп. “Ел“). За моя изненада цветно, естетично, носи духа, самочувствието на европейската жена за времето си. Списвано с елегентност. Съдържа модели, кройки, разкази, съвети – за отглеждане на деца, взаимопомощ и лечение, предлага рецепти и има обратна връзка с „абонатките“, както се наричат дамите, учи на етикеция, има реклами за конци и какво ли не. Издава се от Теодора Пейкова и нейният съпруг Стефан Пейков. Тя е родена в Бургас, деликатният й изказ издава, че е писала и за други издания, посещавала курсове по литература Ecole Superieur, превеждала е от френски език.

 

 

 

Текстът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“ за 2020 година.

No comments

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.